Wat is Boys Action?
Stichting Boys Action promoot jongensdans. Omdat in de danswereld grotendeels de focus op vrouwen ligt, richt Boys Action zich specifiek op jongens. Daarmee wordt plezier en kwaliteit in jongensdans gestimuleerd en bevorderd Boys Action de doorstroming van danstalent naar opleidingen en dansgezelschappen in binnen-en buitenland.
Boys Action werkt volgens een eigen lesmethode, onderhoudt een netwerk van dansscholen, biedt selectietrainingen aan voor getalenteerde jongens en werkt samen met ArtEZ – University of the Arts in Arnhem
Boys Action Dance Method, netwerk en satelietscholen
Boys Action heeft een eigen lesmethode ontwikkeld die aansluit bij de motoriek, cultuur en belevingswereld van jongens tussen de 5 en 22 jaar. Het doel van de methode is het stimuleren en promoten van jongensdans. Dansers krijgen volgens deze methode een divers aanbod van dansstijlen die leiden tot een breed bewegingsscala en dansidioom. In de trainingen staan plezier in dans, expressie, danstechniek en het vormen van een professionele (les)attitude centraal. Dit leidt ertoe dat jongens over voldoende technische, fysieke en artistieke vaardigheden beschikken om een auditie voor een opleiding te kunnen doorstaan.
De dansmethode bestaat sinds 2002, wordt continu aangevuld en beweegt mee met de tijd. De noodzaak tot een lesmethode voor theaterdans, speciaal gericht op jongens, is groot omdat er relatief weinig jongens in de amateurdanswereld en vooropleidingstrajecten te vinden zijn. Boys Action weet grote aantallen jongens te stimuleren tot theaterdans volgens een aantal principes:
- De dansles is uitsluitend voor jongens en sluit aan bij de bewegingsdrang, motorische ontwikkeling en belevingswereld van jongens
De lesstof is fysiek uitdagend en gericht op de grove motoriek omdat jongens in vergelijking met meisjes achterlopen in de fijne motoriek. Aandacht gaat uit naar “actie” zoals rennen, springen, draaien en verplaatsingen door de ruimte. Door muziekkeuze en afwisseling van humor en geconcentreerd werken ontstaat een sfeer die jongens aanspreekt.
- Een combinatie van dansstijlen met ruimte voor individuele expressie
In aansluiting op de specifieke bewegingsdrang van jongens wordt gewerkt met breakdance moves, turnelementen alsmede caractère en moderne dans. Klassieke techniek vormt een integraal onderdeel van de methode met meer aandacht voor ballet naar mate de leeftijd van de dansers vordert. In de dansles krijgen jongens de gelegenheid hun eigen voorkeuren en individualiteit te ontwikkelen. Met name in een afsluitende “battle” waarin elkaar op respectvolle manier uitdagen en fouten durven maken belangrijke leerpunten zijn.
- Trainingen zijn systematisch opgebouwd en lesmateriaal staat aan de basis van choreografieën
De wekelijkse training bestaat uit vaste onderdelen met een afwisseling van klassikale en individuele momenten. Vanuit een bepaalde basisbeweging of -houding volgen steeds uitdagendere stappen die zijn uitgewerkt in elkaar opvolgende lesmodules. De vaste basis geeft herkenning en houvast voor de jongens terwijl hun creativiteit wordt gestimuleerd in het maken van een eigen variatie of combinatie van bewegingen. Het bewegingsmateriaal uit de les is tevens de basis voor choreografieën. Met name omdat jongens van jongs af aan meedoen aan optredens waarmee hun eigenheid en artisticiteit wordt versterkt. - Wekelijkse lessen, selectietrainingen en gezamenlijke optredens
De basis van de methode is een wekelijkse training waarin naast kwaliteit van bewegen, plezier en expressiviteit, het “leren een les te volgen” belangrijk is. Jongens met ambitie en talent worden geselecteerd voor trainingen op zaterdag en dinsdag. Daar worden meerdere dansstijlen aangeboden door gespecialiseerde docenten. De geselecteerde dansers blijven ook wekelijkse trainingen volgen waarin ze een voorbeeld vormen voor hun niet-geselecteerde-mededansers en hen inspireren met nieuwe “moves”. Alle dansers treden ten minste eens per jaar op in een professionele omgeving van een schouwburg of theater dat uitwisseling, groepsgevoel en trots stimuleert.
Netwerk van dansscholen
Boys Action onderhoudt een talentontwikkelingsnetwerk van zelfstandige danscentra die danslessen aanbieden speciaal voor jongens. Er wordt in die lessen volgens de Boys Action Dance Method (BADM) gewerkt. Vanuit deze lessen worden talentvolle leerlingen uitgenodigd mee te komen doen aan de zaterdagtrainingen van Boys Action in de studio's van ArtEZ Academie voor Theater en Dans in Arnhem.
De geselecteerde dansers blijven ook wekelijkse trainingen volgen. Dansers van alle dansscholen uit het netwerk treden eens per jaar op in een professionele omgeving van een schouwburg of theater. Daarnaast is er eens per jaar een Jongens-dansdag.
Docenten die werken volgens de methode wisselen jaarlijks hun ervaringen uit op docentendagen.
Scholen die op dit moment zijn aangesloten:
Dance Skills, Doesburg
De Vloer, Arnhem Zuid
Lindenberg Huis voor de Kunsten, Nijmegen
On Y Danse Theater-Dansstudio, Arnhem Noord
Boys inc., Den Bosch
Boys Move Utrecht
Selectietrainingen zaterdag en dinsdag
Iedere zaterdag trainen ongeveer 60 jongens in de dansstudio’s van de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Een selectie van getalenteerde en gemotiveerde jongens tussen de 8 en 22 jaar volgen in vier groepen 3,5 uur les. Klassieke techniek, moderne dans, breakdance en acrobatiek worden gegeven door gespecialiseerde dansdocenten. De combinatie van deze stijlen stimuleert kracht, artisticiteit en een basistechniek bij de dansers. Voor jongens vanaf 14 jaar zijn er ook verdiepingslessen op dinsdagavond beschikbaar.
Techniek
Het doel van de technieklessen is om bewustwording, extensie en articulatie van het lichaam te bevorderen. Naast grondoefeningen werken wij voornamelijk in de 1ste en 2de positie. In iedere grondoefening zitten elementen die lenigheid en kracht bevorderen. In de les ligt het accent op draai- en sprongtechnieken. Net als in de andere jongenslessen is het bewegen in de ruimte heel belangrijk. De verbindende passen en diagonalen sluiten goed aan bij de bewegingsdrang van de jongens.
Bij Boys Action gebruiken we de meer neutrale term ‘(klassieke) techniek’ in plaats van ballet. In deze lessen wordt gewerkt vanuit het gedachtegoed van klassiek ballet en wordt klassieke muziek gebruikt.
Moderne dans
Moderne dans is een energieke en creatieve dansstijl waarin jongens hun eigen beweging en expressie kunnen ontdekken. In plaats van vaste pasjes en routines draait het om het gevoel en de vrijheid om jezelf op je eigen manier te uiten. In moderne dans leer je sprongen, draaien en vloeiende bewegingen die passen bij allerlei soorten muziek. Of je nu van hip-hop, klassiek, of beats houdt – moderne dans laat je losgaan! Het is krachtig, speels, en een geweldige manier om zelfvertrouwen op te bouwen en je lichaam te leren kennen.
Acrobatiek
De acrobatiek lessen bevorderen het doorzettingsvermogen, core stability en partnerwerk. Jongens laten graag hun trucjes zien en om deze elementen goed te integreren in choreografieën werken we bij acrobatiek aan de uitvoering en moeilijkheidsgraad van deze elementen. Om dit te bereiken is het van groot belang dat de kracht en lenigheid in balans is. De basis, netheid en kracht zijn erg belangrijk. De jongens kunnen in deze les hun creativiteit kwijt en hebben veel inbreng in de lessen.
Breakdance
Breakdance is een dynamische dansstijl waarin kracht, snelheid en coole moves samenkomen. Voor jongens die van acrobatiek en uitdaging houden, is breakdance dé manier om indruk te maken met coole trucs en eigen stijl. Van stoere spins en sprongen tot coole floor moves, breakdance biedt eindeloos veel mogelijkheden om jezelf uit te dagen en te laten zien wat je kunt. Het is ook een creatieve uitlaatklep waarin je samen met anderen jezelf kunt uitdrukken op je eigen manier.
Samenwerking tussen ArtEZ en Boys Action
Boys Action en ArtEZ werken samen aan de talentontdekking en talentontwikkeling van jongens. Boys Action maakt gebruik van de dansstudio’s van de ArtEZ dansacademie in Arnhem voor wekelijkse zaterdag- en dinsdagtrainingen. Tevens worden de studio’s en theaterzaal ter beschikking gesteld bij de jaarlijkse jongensdansdag.
In aansluiting op de visies op talentontwikkeling van ArtEZ en Boys Action bevorderen en stimuleren beide organisaties de doorstroom van jongens van Boys Action naar verschillende dansopleidingen (van ArtEZ). In dat kader financiert ArtEZ de verdiepingslessen op dinsdagavond voor dansers vanaf 14 jaar.
Er vindt afstemming plaats tussen Boys Action en de vooropleiding van ArtEZ aangaande het lesaanbod voor jongens die lessen volgen bij beide organisaties. Tevens is Boys Action regelmatig onderdeel van voorstellingen van vooropleidingen in Arnhem en Enschede.
Ontstaan van Boys Action
In 2002 begonnen Wil en Elise Boom met danslessen speciaal voor jongens. In plaats van de jongens aan te passen aan dans, pasten zij de dans aan de jongens aan. In een wereld waarin weinig ruimte was voor mannen groeide Boys Action al snel uit tot een groot succes. Vele dansscholen uit de regio sloten aan en samen met ArtEZ werd er een programma voor jongens op de vooropleiding gemaakt.
Met Boys Action maakten Wil en Elise Boom ruimte voor mannen in de danswereld. Vandaag de dag dansen er wereldwijd nog steeds mannelijke dansers die ooit hun eerste danspassen maakten bij Boys Action.
Op 26 juni 2022 zijn Wil en Elise geëerd voor hun werk met een Koninklijke Onderscheiding. Locoburgermeester van Arnhem, Mark Lauriks, zei die avond: “Wil en Elise Boom zijn niet alleen een voorbeeld voor de danswereld, zij zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Want met Boys Action gaven ze vele jongens niet alleen een plek binnen de dans, ze gaven ze een thuis. Ze lieten deze jongens de schoonheid en het verheffende van dans ervaren. Ze maakten een plek waar je kon zijn wie je wilde zijn. Zoals het iedere Arnhemmer gegund is om zonder voorbehoud hun beste ik te worden.”
Sinds 2023 hebben Wil en Elise Boom Boys Action overgedragen aan hun dochter, Mischa Boom.
Beschermheer Ed Wubbe
Ed Wubbe (1957) is een Nederlandse choreograaf, die al jaren van grote betekenis is voor de Nederlandse danswereld en beschermheer van Boys Action. Tussen 1993 en 2025 is hij artistiek leider van Scapino Ballet. In 2017 werd hem de loopbaanprijs van de Gouden Zwaan toegekend en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2024 werd de Dansspeld van Nederlandse Dansdagen aan hem toegekend. Tevens is hij bekend van televisiewerk zoals zijn jurering bij de talentenjacht So You Think You Can Dance (RTL 5) en Project Dans (NTR).
Ed Wubbe maakte speciaal met 4 Boys Action dansers de choreografie Iceberg. Delen uit zijn internationale doorbraak Kathleen werden door Boys Action opnieuw uitgevoerd na instudering met de originele dansers.